Şirketlerde ortak sıfatına sahip herkes payını istediği gibi 3. Kişilere devredebilir. Pay devri kural olarak yazılı şekilde yapılmalı ve Ticaret Sicil Gazetesine ilan olunmalıdır.
Şirketlerin sermaye miktarları Esas Sözleşmede belirtilir. Sermayenin Artırılması Esas Sözleşme değişikliği ile olur. Şirket Yönetim Kurulu tarafından belirlenen sermaye arttırımı Ticaret Sicil Gazetesinde ilan olunur.
Ticaret Şirket pay sahipleri yapılmış olan Genel Kurul toplantsında alınmış olan kararların iptalini veya butlanını ileri sürerek dava açabilirler. Açılacak olan bu dava Ticaret Sicil Gazetesinde ilan olunur.
Şirket Yönetim Kurulunca belirlenen genel kurul toplantısı, toplantı tarihinden 14 gün önce tarih, yer ve gündem belirtilmek üzere Ticaret Sicil Gazetesinde ilan olunur.
Şirket Genel Kurulunda alacağı karar ile şirket adresini değiştirebilir. Adres değişikliği Ticaret Sicil Gazetesinde tescil ve ilan olunur.
Ticaret Kanunu madde 40 uyarınca Tacir kurmuş olduğu şirketini ilgili sicil müdürlüğüne 15 gün içinde tescil ettirmelidir.
Ticaret Kanunu madde 419 uyarınca şirket yönetim kurulu genel kurulun çalışma esaslarına yönelik iç yönergeyi hazırlar ve genel kurulun onayına sunar. Genel kurulda kabul edilen iç yönerge Ticaret Sicil Gazetesine tescil ve ilan edilir.
Şirket Yönetim Kurulu esas sözleşmede hüküm uyarınca bir iç yönerge düzenleyerek şirket yönetimini, kısmen veya tamamen bir veya birkaç yönetim kurulu üyesine veya üçüncü kişiye devredebilir. Yönetim kurulu, temsile yetkili kişileri ve bunların temsil şekillerinini ticaret sicil gazetesine tescil ve ilan eder.
Şirketlerin faaliyet dönemine ilişkin finansal tabloların kanuna veya esas sözleşmeye uygunluğunu kontrol etmek adına şirkete bağımsız bir denetçi atanır. Ticaret Şirketlerinden; Aktif toplamı 50 milyon ve üstü, Yıllık net satışı 100 milyon ve üstü, Çalışan sayısı 200 ve üstü olanlar bağımsız denetçi atamak zorundadırlar. Şirkete atanan denetçi ticaret sicil gazetesinde tescil ve ilan edilir.
Ticaret Kanunu madde 371/7 uyarınca Şirket yönetim kurulu üyeleri şirkete hizmet akdi ile bağlı olanları sınırlı yetkiye sahip ticari vekil veya tacir yardımcısı olarak atayabilir. Temsil yetkisi ancak merkez veya bir şubenin işlerine özgülenecek şekilde sınırlandırılabilir. Bu kanun maddesi uyarınca yetkilendirilen ticari vekil veya diğer tacir yardımcıları da ticaret siciline tescil ve ilan edilir.
Kaydedilmiş hususlardaki değişikliklerin de sicile işlenmesi ve kayıtların gerçeğe uygun hale getirilmesi gerekir. Yanlış yazılmış olabilir durumunda kayıtların gerçeğe uygun hale getirilmesi söz konusudur. Yapılan değişiklik Ticaret Sicil Gazetesinde tescil ve ilan edilir.
Şirket yönetim kurulu üyeleri almış oldukları karar ile şirketin şubesini İlgili sicil müdürlüğüne yapacakları tescil ile terkin erttirebilirler. Şube kapanış işlemi Sicil gazetesinde tescil ve ilan olunur.
Şirketin Anonim Şirketten-Limited Şirkete veya Limited Şirketten-Anonim Şirkete dönüşme işlemi şirket evraklarının sicil müdürlüğüne beyanı ile olunur ve ticaret sicil gazetesinde tescil ve ilan olunur.
Şirketlerin sermaye miktarları Esas Sözleşmede belirtilir. Sermayenin Azaltılması Esas Sözleşme değişikliği ile olur. Şirket Yönetim Kurulu tarafından belirlenen sermaye azaltımı Ticaret Sicil Gazetesinde tescil ve ilan olunur ve alacaklılara duyurulur.
İki veya daha fazla şirket malvarlığının tek çatı altında toplanması işlemine birleşme denir. Devrolunan şirket veya şirketlerin tüzel kişiliği sona erer. Devralan şirketin malvarlığı ise büyür. Devrolunan (kapanan) şirketin ortakları, devralan şirketin ortağı haline gelirler. Birleşme Ticaret Sicil Gazetesinde tescil ve ilan olunur ve alacaklılara duyurulur.
Şirket malvarlığının iki veya daha fazla şirkete devredilmesi işlemine bölünme denir. Tam bölünen şirketin tüzel kişiliği sona erer. Varlıkları birden fazla şirkete devredilir. Bölünme Ticaret Sicil Gazetesinde tescil ve ilan olunur ve alacaklılara duyurulur.
Yönetim kayyumu, yönetim organından yoksun olan şirketlere yönetilmesi için atanan yöneticidir. Devlet usulsüzlük yapan şirketlere veya özel kurumlara el koyarak yönetim kayyımı olarak yönetici atar. Şirkete atanan kayyım Ticaret Sicil Gazetesine tescil ve ilan olunur.
Ticaret Şirketleri, şirket malvarlığında gerçekleştirilecek olan satıştan 3 ay önce Ticaret Sicil Gazetesine Şirket malvarlığında satış ilanında bulunmalıdırlar. Aksi halde şirket 5 yıl içinde borçlarını ödeyemez hale gelirse alacaklılar tasarrufun iptali davası ile işlemi geçersiz kılacak hukuki süreci başlatabilirler. Yapılacak olan bu bildirim yazılı şekilde yapılır, ticaret siciline tescil ve ilan olunur.
Şirket Genel Kurulunda karar alınarak şirket malvarlığı veya ticari işletme devri işlemi yapılabilir. Ticari işletmenin devri devir sözleşmesi ile yapılır. Devir sözleşmesi işletmeye ait olunan tüm hakları kapsar. Kural olarak devir sözleşmesi yazılı olarak yapılarak ticaret siciline tescil edilmelidir. Devredenin kanundan doğan iki yıllık sorumluluğu ticaret siciline yapılan ilan ile başlar. Ticari İşletme devri ticaret sicil gazetesine tescil ve ilan olunur.
Fon Şirketleri izahnamelerindeki değişiklikleri ticaret siciline tescil ve ilan ederler.
Şirket Genel kurulda alacağı karar ile şirket unvanının değişmesini talep eder ve değişme kararı alır. Yeni unvan ticaret sicil gazetesine tescil ve ilan olunur.
TTK 198. Madde uyarınca bir teşebbüs, bir sermaye şirketinin doğrudan veya dolaylı olarak, yüzde beşini, onunu, yirmisini, yirmibeşini, otuzüçünü, ellisini, altmışyedisini veya yüzde yüzünü temsil eden miktarda paylarına sahip olduğu veya payları bu yüzdelerin altına düşerse teşebbüs bu durumu yetkili makama bildirir. Yapılacak olan bu bildirim yazılı şekilde yapılır, ticaret siciline tescil ve ilan olunur.
Mahkemece verilmiş olan depo kararına istinaden borçlu şirket borcunu depo etmezse, ticaret mahkemesi iflas kararı verir. İflas kararı ile borçlu şirket adına iflas açılmış olur. Bu karar iflas dairesince bildirilir.
Alacaklı borçlu şirketten alacağını alamamış ve ticaret mahkemesine başvurması halinde borçlu şirket ödeme emrine istinaden borcunu ödememiş veya itiraz etmemişse mahkeme iflas talebini ticaret sicil gazetesinde tescil ve ilan eder.
Şirketin iflas açıklamasının ardından iflas alacaklısı toplantısı ilanı yapılır. Alacaklılar toplantısı birinci ve ikinci alacaklılar toplantısı olarak düzenlenir. İlk toplantıda Adi tasfiye ilânı ile alacaklılar yer, gün ve saat belirtilerek toplantıya çağırılır. 2. İflas alacaklısı toplantısında ise İflâs idaresi alacaklıların incelemesini yapıp bitirdikten sonra, düzenlediği sıra cetvelini iflâs dairesine verir. Bunun üzerine sıra cetveli ilân edilir.
Şirketin iflas etmesi halinde alacaklıların birden fazla olması ve icra dosyasındaki paranın bütün alacaklılara yetmemesi durumunda icra dairesi tarafından alacaklılar belirli bir sıraya konur. Bu sıraya, sıra cetveli denir. İflas Sıra Cetveli ticaret sicil gazetesinde tescil ve ilan olunur.
İflas masasında olan Ticaret Şirketinin masadaki tüm paraların kesin olarak dağıtılması ile iflas tasfiyesi son bulur. İflas kararını veren ticaret mahkemesi iflas kapanması kararı verir. Bu karar Ticaret Sicil Gazetesinde tescil ve ilan olunur.
Asliye Ticaret Mahkemesince verilen geçici konkordato kararı Ticaret Sicil Gazetesinde tescil ve ilan olunur .